Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Wednesday, 21 August 2013

MAKANAN DAN MINUMAN YANG PATUT DI ELAK KAN OLEH PESAKIT GASTRIK

Assalamualaikum..
Anyeong haseyo everyone...
Semenjak dua menjak ni perut Liya sering meragam.
Punca nya adalah sebab tersalah makan...
Orang yang ada penyakit gastrik macam Liya ni memang kena jaga makan.
Sebaik nya elak kan makanan yang memang sah-sah boleh menyebabkan
penyakit menyerang...
Selain daripada kurang makan dan tidak makan,
Gastrik jugak akan menyerang kalo kita tersalah makan...
So kat sini Liya nak share kat kawan-kawan semua makanan
dan minuman yang perlu di elak kan atau di combine..
Ini tidak bermakna makanan yang di senarai kat bawah ni
tak boleh di makan langsung.
Sebenar nya boleh ja..
Cuma ambil satu jenis ja makanan "angin" ni dalam satu masa...

1. Nescafe 




Nescafe ni adalah musuh Liya yang paling utama..
Kalo hampa semua minat nescafe tu jangan marah ye..
Sebab Liya sampai sekarang dah tak pernah minum nescafe..
I think la kan sejak tahun 2007 kalo tak salah..
Di sebab kan nescafe ni lah Liya menderita sakit perut hampir sebulan.
Makan ubat pon tak lega jugak.
Last-last pi ambek ubat kat Hospital Kerajaan terus lega.
So mulai dari saat itu, memang Liya
tak sentuh langsung pon nescafe ..
Sebab dah serik... Masa kena tu pon
maybe sebab Liya minum time pagi perut kosong.
Walaupon masa tu bancuh cair2 dan di tambah plak dengan susu,
tapi kesan dia memang teramat lah hebat...
Jadi kawan-kawan kalo time perut 0 jgn minum nescafe yer..
Kalo yang dah biasa minum tu Liya nak tabik spring lah.
Perut anda memang berkualiti ^_^
Kalo craving nak makan minuman ber cafein Liya cari option lain..
selalu nya Liya minum air Mocha ja.. !_!

2. Teh Ais 

Ca habaq mai ada ka manusia dalam negara Malaysia ni

yang tak suka teh ais ??
Pendek kata kalo gi makan kat kedai ja mesti order teh ais dulu...
Yang ni paling stress sebab Liya memang suka minum teh ais
especially kalo kedai tu guna susu tin cap Dairy camp.
Pantang nampak memang nak beli.
Walaupon teh ais ni ada elemen "angin"
tetapi Liya tetap jugak minum ..
Tapi minum pon kena bajet timing betol2...
Tak boleh tersalah kalo tak memang lah kena serang..
Time yang paling sesuai tu waktu tengahari,
tanpa bercampur dengan makanan angin lain.
Kalo tiba-tiba pi makan teh ais dengan laksa atau mee,
tu nama nya nak menempah maut sebelom ajal ^_^
Apa-apa pon teh ais tetap di hati !_!

3. Laksa 


Yang ni tak yah cakap memang feberat.
10 pinggan pon akues sanggup makan...
Tapi kena timing jugak ni... 
makan time malam ok. 
Kalo pagi memang hancus..
Tapi so far kalo makan dia saja memang tak terjejas.
Kalo campoq dgn teh ais,
bersedia lah utk tembak menembak.. ^_6

4. Mee


Mee apakah?? tak kira lah mee udang ka,
mee kari , mee goreng, mee rebuih ka 
semua agen pembawa angin yang berjaya...
Nak makan kena lapik dgn makanan lain 
dulu baru leh makan kalo tak,
mari kita berjemaah ke toilet beramai-ramai..
Liya paling paling suka makan mee goreng basah ^_^

5. Petai.


Petai memang baik untuk kesihatan, tapi
petai ni makanan " angin".
Paling Liya suka adalah petai bakaq dan sambal udang dengan petai...
Perrrgggghh.. 10 pinggan pon aku boleh hadap kalo ada petai.
esok g keja asyik menabur fabuloso dalam toilet le memanjang..LOL...
Makan lah petai sebanyak yang hampa suka ,
tapi make sure jangan di campor dengan makanan "angin" yang lain.

6. Kobis Panjang..

Kobis panjang ni kobis cina..
Orang korea banyak guna kobis ni untuk buat kimchi.
Tapi kobis ni memang kobis angin..
Walaupon kobis yang bulat tu berangin jugak
tapi kobis ni lagi terok.
Kalo nak makan tu kena berhati-hati la.
Sekali terkena memang selamanya tak makan kobis ni.
Macam adik kiter la.. sampai ke lani
dia memang anti dengan kobis ni.
Dia panggil kobis ni kobis pembunuh ^_^


7. Pulut 
Pulut sekaya, pulut ayam, pulut mangga,pulut sekaya,
pulut kuning, pulut panggang dan macam-macam pulut lagi.
Semua nya sedap. Tambah-tambah dok utara ni
dekat dengan siam banyak makanan yang
berasas kan pulut. 
Ada ja orang makan pulut dengan slumber nya di waktu pagi.
Tapi bagi Liya la.. pagi-pagi kalo hentam pulut dah memang tak berani.
Tengahari pon tengok keadaan jugak..
Malam baru berani sebab siang nya dah telan nasik..
Kalo makan pulut waktu tengah hari memang mengantok gila...

Ada lagi tak ek.. Dah lupa lah makanan apa lagii..
apa-apa pon yang tersenarai di atas tu lah yang 
menjadi musuh utama .
Kalo orang lain makan tak rasa apa tu
alhamdulillah maknanya perut anda memang sihat dan sejahtera..
Last but not least, Lets live a healthy lifestyle!
bye!










20 comments:

  1. 1,2,3,4 memang kegemaran nad.huhu
    Nad pun ade gastrik jugak >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yg feberet kita tu lah yg kita xleh makan sangat . so stress. ^_^

      Delete
  2. akak pon ada gastrik gak liya..yang betol tak leh minum skrang nih nescafe ngan kopi yang ade susu..yang o boleh lagi..

    makan pon okey lagi cuma pulut tu kekadang o.k kekadang k.o..susah la nak pantang makan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la .. ada time dia , kadang2 makan ok ja. kadang2 tak dak sebab pon dia mai jugak.. tu la yang pelik sesangat tapi kalo baru kena memang pantang la tapi bila lama perut tak sakit mula makan tak igt dunia. heheheee

      Delete
  3. Alhamdulillah, x ada gastric so far... ^_^ ... Take care sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah kak .. jaga perut baik2 ye kak. jgn sampai jadi mcm saya ^_^

      Delete
  4. halamak ai!
    semua ni febret ni kecuali nescfe ngn teh ice tu . pndg sblah mata je ..huhu

    tp kalau mkn skali skale xp kot ...kot...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala ok ja makan... tapi salu ja hentam makan smua tu.. last2 sakit perut angin plak xmau keluar . huhu

      Delete
  5. nescafe ok coz kita memang tak suka..tapi Teh ais and mee tu memang tak boleh miss..Alhamdulillah so far tak da gastric.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. bes nya tak dak gastrik.. ^_^

      Delete
  6. iqa dulu pon penah ada gastrik.skg tah,,tetibe hilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahaahaaaa... kalo ilang cm tu senang la iqa.. akak hrp pon cepat2 la ilang..

      Delete
  7. Vee pun ada gastrik, and semua makanan yang tersenarai is my favourite. Dei, stress!! Bak kata Kang Gary. Hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah vee. kdg2 terpksa break the rules dan tanggung risiko.. makan dulu pikir kemudian ^_^

      Delete
  8. Assalamualaikum buat blogger semua. Terima kasih untuk sokongan yang telah anda berikan dengan meninggalkan komen di entri Zam sebelum ini. Seperti yang dijanjikan, salah seorang blogger bertuah akan mendapat hadiah misteri dari Zam ;D
    Jemput ke ENTRI TERKINI! Senarai Lengkap 110 BLOGGER Yang Berpeluang Mendapat SATU HADIAH MISTERI Dari Zam! untuk menyemak penyertaan anda.
    Pemilihan BLOGGER yang BERTUAH akan dibuat dengan menggunakan RANDOM.ORG, dan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk memudahkan anda mengetahui keputusan terkini, anda boleh memasukkan blog Zam ke dalam bloglist di blog anda :)
    Akhir kata, thanks again, bloggers!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... sudah siap dah masuk kan dah. cuma tak sabaq nak menunggu keputusan ^_^

      Delete
  9. Assalamualaikum...
    Apa yg dik liya mkn jika liya sdg mengalami gastric? Saya selalu sahaja mengalami gastric jika sahaja tersalah mkn sedikit.
    Semua yg tersebut di atas tuu memang tak dpt saya mkn. Totally No No For me...
    Mohon share apa yg patut saya buat jika sdg mengalami gastric.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam .... sori ye kak saya baru ja nampak comment akak ni...
      selalu kalau kena serang saya cari susu dulu ... after minum susu makan ubat yang angin
      kunyah tu... selepas rasa nak membuang selalu nya lega. pastu sapu minyak kat perut..
      kalao tak hilang jugak dan rasa pedih2 ja kena telan ubat yang terkawal tu yang selalu nya ada ranitidine.. pastu dalam masa kena serang tu xleh makan nasik yang keras tu. kena makan nasik bubur ja atau pon roti . bila dah ok baru lah makan nasik macam biasa balik :)

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart