Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 7 October 2013

BENEFIT OF SESAME SEED AND SESAME OIL.

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo pretty ladies and gentlemen...
Thank you for stopping by...
Hampa suka dak sesame oil and sesame seed ?
Dalam bahasa melayu kita panggil bijan atau lenga.
Di Korea , minyak bijan ini adalah bahan utama di dalam apa jua masakan.
Pendek kata macam orang utara kalo tak dak belacan memang tak senang duduk,
macam tu jugak lah orang Korea bila tak da minyak bijan.
So hari ni nak kongsi dengan semua kebaikan minyak bijan



1. Untuk kulit yang cantik
Sesame oil dan sesame seed mengandungi zink yang mampu menambahkan keanjalan kulit
dan bertindak memperbaiki tisu-tisu kulit.

2. Baik untuk diet vegetarian berprotein tinggi.
1 ounce minyak bijan mengandungi 4.7 gram protein

3. Untuk kesihatan mulut.
Percaya atau tak, minyak bijan mampu mengurang kan plaque dan menyihatkan mulut dan gigi

4. Membantu mencegah diabetis.

5. Mengurangkan tekanan darah tinggi

6. Menyihatkan jantung

7. Melindungi dari kerosakan DNA akibat radiasi.

8. Untuk kesihatan tulang.

9. Baik untuk penghadam dan pencernaan.

10. Memberikan kelegaan kepada Rheumatoid Arthritis .

11. Untuk sistem pernafasan dan mencegah asthma .

12. Mencegah kanser.



Nampak tak ? Banyak benefit yang kita dapat kalo kita makan sesame seed atau sesame oil ni kan.
So apa tunggu lagi , boleh start masak dengan memasukkan sesame oil
dan sesame seed dalam setiap makanan..
Tapi ada setengah orang alergik dengan bau minyak bijan ni.
Macam dengan adik kiter la.
Kiter masak makanan korea dia memang tak makan.. huhuhu..
ok bye ^_^





16 comments:

  1. haha...sesame oil sedap kot! kalau mkn bubur nasi sally suka letak...tp sally tak suka sgt bijan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk lidah taste korea memang sedap. kalo lidah taste melayu atau mamak memang xleh pi dgn bau dan rasa dia hehe ^_^

      Delete
    2. dah jd minyak sedap je...yg tak sedap tu yg biji2...nk kunyah tak belh..telan jela terus..hahaha

      Delete
    3. tuang banyak2 dlm mulut konfem leh kunyah hehehee,, kak suka bijik tu. klo buat goreng pisang mesti letakk :)

      Delete
  2. nice sharing nie kakak. tp hana kurang sikit. tp kalau dah ada depan mata bedal je. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hana kena cuba makan lagi. InsyaAllah sebati ^_^

      Delete
  3. Replies
    1. tq Mak dara ^_^ lepas ni masak apa pon letak minyak bijan na.. ^_^

      Delete
  4. Banyak rupa nyer kelebihan minyak bijan nie.. thanks sharing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la memang banyak so amal kan lah yerrr. ^_^

      Delete
  5. perkongsian yang baik.. akak baru tahu khasiatnya lepas baca entri lieya ni.. rasanya akak tak pernah ambil minyak bijan ni secara langsung, mungkin makan pun yang dah campur dalam makanan kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak makan makanan korea atau cina selalu memang depa wajib boh. bubur ayam mcd tu ada gak kak .. saya kalo buat nasik ayam memang letak myk bijan ^_^

      Delete
  6. Banyak betul khasiat bijan ya. Kita tak minat sangat tapi rasanya kalau makan makanan korea kebanyakkannya letak minyak bijankan?

    ReplyDelete
  7. Thanks Lieya ..and memang betul Korean memang suka sesame oil ni..most of dia orang punya masakan adakan...that's why dia orang cantik dan slim..

    ReplyDelete
  8. banyak khasiatnya...tapi kat umah ni guna minyak masak biasa je.hihi..

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart