Anyeonghaseyo beautiful people...
Hari ni Liya nak kongsikan satu petua kepada kawan-kawan semua.
Petua tersebut adalah
PETUA MENGHILANGKAN RASA KAPUR DALAM MEE .
Mesti ada yang pernah mengalami situasi ni kan.
Bila masak mee , Mee rasa kelat walaupon cukup rasa.
Liya ada try search dekat google untuk tengok petua-petua
yang di berikan oleh blogger lain dan
adalah jumpa dua blog yang bagi tips yang sama iaitu
merendam mee tersebut ke dalam air dan di tabur dengan gula,
lepas tu baru tos kan dan masak..
Tapi Liya bukan nak bagi petua tu ^_^
Petua yang Liya nak bagi ni adalah petua lain yang di ambil dari resipi rahsia ayah.
Rahsia - rahsia pon tak da lah rahsia sangat kan ...
Okey kepada yang tak tau , rasa nya semua tak tau kot.
Ayah Liya dulu dia meniaga makanan goreng-goreng .
Kalo kat Perlis ni kalo sebut nama Wak Jalil Kotiau Kerang mesti orang kenai..
Tapi bukan kotiau kerang ja yang ayah pandai masak.
Mee, Bihun ,Nasik Goreng.. hailam tak hailam.
Semua ada lah .. ^_^ rindu plak nak makan masakan ayah..
Ayah kalo tak meniaga memang jangan mimpi lah dapat rasa ,
Hahahaaa,, Tapi lani ayah tak meniaga dah atas sebab-sebab tertentu.
Ok ... enough blabing jom kita straight to the point ok...
Cara nak menghilangkan rasa pahit @kapur tu kan..
Masa nak masak mee tu masukkan sup tulang ayam.
Selalu kalo nak masak mee mesti nak letak ayam kan ??
So tulang ayam tu buat lah sup.. pastu air sup tu lah masukkan time masak..
sure rasa pahit , kelat , kapur tu akan hilang.. ^_^
Senang kan ???? okey,... Selamat Mencuba yer kawan-kawan.
Bye !_!
best infooo.......
ReplyDeletetq tq :)
DeleteWaa best la ayah pandai masak gituu. Blh blajar2 masak ngan dia skali :D Vee pun slalu rasa pelik2 gini kat mee. Hmm, blh suggest kat tuan empunya kedai nanti kalau ada rasa pelik2. Hahaha :D
ReplyDeletehahahaaaa... kan... setengah kedai ok ja masak setengah kedai oh no memang pahit gila mee dia.
DeleteOooo.gitu..:)
ReplyDeleteya ya begitu lah kak sura :)
Deletesalam dari cahayacinta
ReplyDelete:) mesti cuba selalu saya selur dengan air panas patu alurkan dengan air tak pun cepat saya rendam mi tu huuu
macam2 cara orang buat kan semua nya ikut kreativiti masing2
Deletemee skrg mmg byk letak kapur.. kalau kne air panas warna jdi merah.. tak elok tuk kesihatan.. time kasih atas petua...
ReplyDeleteBETOL BETOL BETOL.... selamat mencuba ye fiza ^_^
Deletewah bagusnya tips ni, boleh cuba...memang pun bila beli mee selalu kalau goreng rasa kelat atau kapur.. tu yang tak suka tu...
ReplyDeleteselamat mencuba yer kak farah ^_^
Deleteooo..macam tu ya lieya..kita memang suka makan mee..nanti boleh cuba..
ReplyDeletekiter pon suka sangat makan mee ^_^ slmt mencuba yer raduzah ^_^
Deleteboleh akak cuba tips ni nanti.. selalu juga makan mee mesti rasa kapur..
ReplyDeleteselamat mencuba kak aiza ^_^
Deletehana paling tak suka mee nie sebab kapur tu la. terus hana dah set mind even ada orang yang masak tak ada kapur hana tetap tak suka.. haha
ReplyDeletemesti terkena time kecik kan kan ^_^ cuba lah sayangi mee sepenuh nya ^_^
Deletesebab tak sedap la akak mee nie. hana minat bihun dengan kue tiau je. haha
DeleteKalau nak masak mee.. Tapi tak letak ayam.. nak letak daging or sotong.. macam mana tu??
ReplyDeletekak boleh jugak buat cth nya kak dh beli ayam kan.. kak lapah la siap2 pastu tulang tu kak rebus. tak pon guna ja petua yang letak gula tu hehe ^_^
Deletenice sharing yunkk :)
ReplyDeletetq dear ^_^
Deleteselalu tgk org goreng mesti dy letak sesenduk air renehan ayam (betul ke ayat?).. rupanya ni sebabnya.... kak.. mee goreng basah satu! hahaha...
ReplyDeleteaah betol tu zizie.. setengah kedai yang tahu petua ni memang letakkk.. ^_^ mee goreng basah tu memang feberet la ^_^
Deletenice sharing kak =) sy bru thu petua ni, tp sy pelik..time mkan mee, xde plak sy rsa mcm akak rsa..xde plak rsa kelat..hu3, mgkin xrsa btol2 kot..
ReplyDelete