Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Sunday, 13 October 2013

JALAN-JALAN PADANG BESAQ WIF MAK DATIN.

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo pretty people..
Selamat berhujung minggu to all ^_^
Semalam aka Sabtu, tiba-tiba terima message dari my friend mak datin Midat.
Dia kata nak mai kat sini so lepas balik keja dalam hampir pukul 2pm tu dia pon sampai.
Actually rumah dia terletak di Kuala Kedah so nak menyampai ke umah aku tu memang lah makan masa.
So dalam pukul 2pm lebih macam tu kami pon keluaq..
Berdua je lah sebab adik-adik aku tak ikut.
Makan masa depa ni bersiap kalah orang nak menikah. 
So kami decide nak pergi ke Padang Besaq tanpa tujuan .
Kalau jumpa benda yang nak di beli tu baru beli kalau tak memang tak beli,
Aku ni lagi lah , memang tak rancang pon nak beli apa-apa.. 


Actually kalau nak pegi Padang Besaq ni kan sebenaq nya ada 2 jalan.
Pertama ikut empangan timah tasoh melalui Jalan Kaki Bukit
dan kedua pulak ikut Jalan Ladang Tebu dari Bukit Keteri atau pon 
kalau ikut Highway pulak boleh lalu jalan depan unimap.
So utk kali ni kami pilih jalan ladang tebu , saja nak suruh kawan aku ni teruja sebab
dia 1st time lalu kot sini .


jalan ni memang best sebab ada pemandangan ladang tebu yang memukau mata memandang.
Kat sini ramai orang datang buat photoshot tau. 
Tapi lani depa dah mula nak tanam pokok getah pulak kat atas tanah yang selama ni depa dok tanam tebu 
so makna kata tebu akan berkurangan.


Datin Midat and I.. kami dah pon campai kat Padang Besaq. 
Perjalanan dari umah ke Padang Besaq tu dalam 24 km .

Barang makan yang di jual 4 paket RM10.
Pulut , beras wangi pon ada . 
Kat sini lah terjadi sedikit pergaduhan kecil antara aku, Midat dan peniaga yang meniaga kat sebelah.
Masa Midat dok tengah membeli aku berdiri tepi tu kan. 
pastu kan ada bungkusan kerepek tu dia letak tak stabil pon.
Pastu dia kata aku yang buat bagi jatuh .
Aku pon kata dak la sama tak beretuh pon dia jatuh sendiri lah dah tak stabil.
Pastu dia pon kata dalam bahasa siam.
Aku pon apa lagi, terus kata 
"amboi dok mengata dalam bahasa siam pulak. ingat orang tak paham kot,
Kami pon orang siam jugak "  pastu dia senyap teruih!
hahahhaha. Padahal memang tak paham pon.padan muka dia.
Dia dengki kot sebab orang tak beli kedai dia.

Kalo hari cuti macam Sabtu memang ramai orang sebab orang Kedah pon pakat mai membeli jugak.
So parking tu memang agak payah la ikut nasib kalo ada , ada la ..
kalau tak dak padan muka. macam tu ja.

Tengok ni semua motor peniaga no plat siam berderet depa susun .
Depa meniaga kat sini pon mai naik moto ja.. 

Limau bali , mempelam lemak dan jambu epal.
Menyesai pulak tak beli!

Macam ni lah rupa arked perniagaan yang sebelah dalam punya.
Depa menjuai dekat-dekat semua nya,.

Yang ni plak baju-baju tshirt. pon ada banyak..

Tshirt hatyai ni depa juai sehelai RM20.
Kalo pegi ke Hatyai terus harga dia RM8  - RM10 ja.



Kerongsang ! Mak Jemah, Mak Tijah dan Mak Bedah kalau mai mesti kena beli,
Kerongsang kat sini sangat variety,
Di jual dgn harga 3 bijik RM10 utk yang kerongsang sederhana,.



Beg tangan ! average price RM35!
Midat beli 1 utk mak dia ..
Baju pepuan. kedai ni kan mak cik tu dia tak bagi try-try banyak kali
takut lekat lipstick kata dia hahahaha.. 





Sambil shopping sambil bergambaq lah kan.. 
tak ambek gambaq memang tak sah.



Dah siap membeli kalo tak makan memang tak sah la kan.
So makan-makan kat kedai yang memang selalu pi makan pon.


Tengah order makan ni hehehhee.. 

Tunggu makanan ! Sambil tengok phone,
tengok ja tak buat apa - apa .
Action ja lebih..

Ayam masak merah

Kerabu kaki ayam

Somtam betik.

Ayam pad ped.

Kenyang makan sebab memang sedap kedai ni tapi yang tak puas hati sangat tu
sebab nya adalah harga makanan naik mendadak..

somtam betik = RM 6 (dulu RM4)
kerabu kaki ayam = RM 8 (dulu RM6)
ayam padped = RM6
ayam masak merah = RM6
Nasik putih = RM 2 utk dua pinggan 
air soya botol = RM 2.50 (dulu RM 2)
air kosong = RM0.20

Total =  RM 30.70

Tapi dia habaq RM 32. Lagi RM1.30 tu utk apa pon tak tau ...
Main hentam kira ja mak cik ni .
Patut la bila di tanya harga makanan 1 per 1 dia macam nak marah. 
rupanya ada penipuan di situ.


Time to go home, sebelom tu meh posing-posing dulu,,, 


Thats all for now thank you for reading !
bye!!


















20 comments:

  1. seronoknya jalan2 bershopping sakan. nak ikut ! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah memang best.... &_& datang sini lah hana kalo nak ekot.. ^_^

      Delete
    2. owhh jauhnya akak. memang tak la hana sampai. mimpi je akak. haha

      Delete
  2. Syax pnh pg pdg besar..bestnya..bab soping2 ni yg seronk,ni..hehe..tp bab nk cari parking pling x best..hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah best tapi parking tu memang x best... ^_^ bila2 mai perlis singgah la Padang Besaq

      Delete
  3. amboi lieya, meriahnya, banyak betul baju yang dijual.. mama belum pernah sampai sana lagi tau..

    ReplyDelete
  4. amboih! berjalan sakan...kerabu kaki ayam! kat kelantan sally selalu mkn yg arwah makcik buat...mmg sedap kot...asal blk je mesti cari dia kat pasar...tp skrg dia dah takde...sob sob :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sally minat ek kerabu kaki ayam. kak xmakan kawan kak yang makan hehe. cian sally xdpat makan yg sedap lagi la., salu makanan apa2 pon yg 1st kita makan tu lah pling sdap kn

      Delete
  5. Seronoknya!! Rasa tak sbr pulak nak sambung study kat Semenanjung, blh jalan2 ngan akak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok sangat.. cepat2 mai semenanjung..

      Delete
  6. Seronoknya sopink kat Padang Besaq! Seumur idup, baru skali sampai sana.. Tu pun ntah tahun berapa ntah.. Lupa dah.. Masa study kat Matrik Changlun dulu kot.. Hehehe..

    Pssst! Kerabu kaki ayam tu sedap ka? Macam interesting plak bunyi dia.. Hehehe..
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau sedap dak sebab xmakan pon . kawan yang makan tapi rasa nya sedap kot sebab ramai yang suka makan ^_6

      Delete
  7. dah lama xpergi sana.. last zizie pergi, 2 tahun lepas.. huhu

    ReplyDelete
  8. akak tak pernah lagi sampai padang besar tu.. bestnya lieya dapat shopping.. :D

    ReplyDelete
  9. seronoknya pi padang besaq.. kak zaza pernah pi sekali ja melalui kebun tebu.. bestnya tgk pemandangan cantik luaih hehe
    makanan tu mesti sedap2 kan lieya.. mst masakan dari thai.. kena plak tomyam dia perrghgh sodapppp ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. weee kak zaza pernah mai dah la ... best kan kak.. memang pon sedap gila .. tomyam xmakan sebab sikit pastu mahai hehehe ^_^ masak kat umah je la..

      Delete
  10. langkawi padang besaq semua tak pernah g,hihi...eh ayam pad ped tu ayam paprik ke kak?macam2 nama ada ye :)

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart