Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Tuesday, 8 October 2013

KELP

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful people..
Hampa tau dak kelp tu apa ?
Dalam bahasa melayu adalah rumpai laut..
Eh kelp dengan seaweed tu sama ka ??
Sama sebab depa ni hidup dalam laut tapi bentuk tak serupa sebab
kelp ni jauh lebih besar daun nya daripada seaweed.
tak percaya ? Nak tengok ? ok jom kita tengok rupa paras kelp..

Ha? tak cukup besar ? besar dah la tu kan...
Actually kalo hampa semua nak tau,
kelp ni adalah salah satu bahan masakan yang famous kat Korea.
Alamak Korea lagi tak da menda lain ka nak cerita ?
Hehehehe... Addicted ok pasal tu kena cerita always and always..
So depa selalu nya guna kelp ni untuk buat broth.
Contoh nya kalo nak masak masakan yang jenis sup-sup ni
depa selalu nya akan rebus kelp ni utk buat stok dan air rebusan nanti akan di campur kan
dengan bahan-bahan lain..
Contoh nya kalau nak buat Soft Tofu Stew ,
kena rebus kelp bersama dengan shitake mushroom dan juga siput.
Pastu kalo nak buat tteokboki plak kena rebus kelp dengan ikan bilis.
Untuk soy bean paste stew pon kena rebus kelp dengan ikan bilis gak.
Stew ni macam sup lah jugak sebab berkuah.


Ini adalah kelp yang telah di keringkan.. nampak tak betapa besar nya
kelp ni kan. kalo seaweed dia kecik-kecik sikit.
so lepas dah kering macam ni baru lah boleh di pasar kan.. ^_^

Ni kelp yang dah pon di potong .
Rasa nya kan kalo dalam pack dia panjang-panjang sikit,
Rasa dia tak sure la sebab tak pernah makan lagi.
Even dok buat masakan korea kiter tak letak kelp.
Just guna seaweed ja sebab cari tak jumpa. hehehe...

Ha depa buat paket-paket macam ni la. 
Nampak kan memang kena potong kecik-kecik kalo nak buat broth, 
Kat Perlis ni memang tak dak juai pon .. 
Ka aku yang tak perasan ekk. heheheee..

Untuk pengetahuan semua kan kebanyakan penyelam 
yang menyelam dan mencari hasil laut di Korea adalah wanita.
Tapi lelaki pon ada jugak lah.. So alang-alang kita bercerita pasal kelp ni 
jom kita tengok kebaikan dan khasiat kelp utk kesihatan kita .

1. Sumber Vitamin dan Mineral 
Mengandungi 46 mineral , 16 amino acid dan 11 jenis vitamin yang berlainan.
Antara mineral utama yang dimaksudkan adalah iodin, garam, zat besi, potassium, fosforus dan kalsium,
Manakala vitamin yang utama pula adalah vitamin A dan niasin.

2. Baik untuk kelenjar thyroid .
Di sebab kan kandungan iodin nya yang tinggi. 

3. Membantu proses hydrasi.
Dengan meminum sup kelp ini dapat membantu badan kita menghidrat semula.

4. Menurun kan berat badan
Boleh menaikkan kadar metabolisma tubuh dan memberi tenaga. 

5. Meningkatkan PH badan

6. Melindungi daripada Keracunan Radiasi
Contoh macam negara yang ada radioactive kan . Kalau stesen janakuasa radioactive meletup
dan kita ada kat situ so bila kita consume kelp ni automatik dapat melindungi kita 
dari bahaya la.

7. Mencegah kanser .

Kesimpulan nya kelp ini anti-oxidant, anti-inflammatory, anti-cancer, anti-tumor, anti-biotic, anti-viral, and immune-stimulating.

Selain di keringkan dan digunakan di dalam broth ,
kelp jugak boleh di buat salad macam ni... 
Sedap ke tak ni tak pasti sebab memang tak pernah makan .. ^_^
Ok rasa nya takat ni jelah kot.
Di harap kawan-kawan semua mendapat manfaat dari apa yang
telah di tulis di sini ... Bye !_!

23 comments:

  1. waaa...besarnya nengok orang tu pikul kelp, bagus jugak akak share pasal makanan orang sana,tambah jugakla ilmu pengetahuan nana,hihi...

    p.s: shoutbox problem ye kak,nana ex-upm..heee..kenal masa dimatrix.dulu2 masa join contest ada nana cerita,tapi da delete pun entry contest tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheeee.... ada gak orang suka baca yg akak tulis ni yer... tu la shoutbox ni buat hal pulak.... oh dah delete tak sempat lah akak nk baca yerrrr ^_^

      Delete
  2. kalo seaweed akak makan..kelp ni blom pernah lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kak.. xtau mna jual benda ni

      Delete
  3. yg salad tu rasa pernah makan...sedap je..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaka? errmmm teringin nak makan gak la,,, :)

      Delete
    2. tp yg dah siap masak la mkn tu...mkn kat hotel ke eh..? rasanya la masa bos bawak...

      Delete
    3. baik nya bos sally tu kan ^_^ bos kak asyik belanja benda yg sama ja... bosan..

      Delete
  4. mesti lembut cm bihun rasenye...

    ReplyDelete
  5. memang tak reti nak makan seaweed dari dulu... dan tak berapa suka bau dia, tapi tak tau kenapa ramai kawan2 yang suka... hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap la kakk :) psl tu ramai suka..

      Delete
  6. Nilah makanan kegemaran Kak Erin.. sedap tau...Kak Erin memang teruja skit dengan rumpai laut ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak erin suka yerrr... :) saya pon sama hehe

      Delete
  7. besar jg kann. akak ni sepatah haram pn tau pasal korea.. dats y bila lieya buat entry belajaq bahasa korea akak tak komen.. akak cuma say hi je kat shout box hehe
    tapi kan Lieya, kt area rumah akak kat ampang banyak kedai korea.. bkn setakat restaurant depa je.. supermarket depa pun ada.. kakak rasa kat supermarket dia ada jual.. kalau cari kat giant or tesco rasanya tak dak kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehheheeeee... yeke kak... patut la, oh ampang ada ek. kena pindah pi ampang la macam ni hehehehe... ada supermarket tu sng nak shopping .skrg ni kalo masak pon memang banyak bahan yang kena skip . tapi nasib baik lah rasa dia xlari sangat kalo tak memang fail lah .. hehe... betol2 kat tesco giant memang xda kalo ada pon jual sikit ja xda la semua benda kan.. :)

      Delete
  8. Bau dia tu tak tahan..tp klu dah ada..sya hentam je mkn..hehe

    ReplyDelete
  9. seaweed pernah dengar tp kelp tak. gara2 tengok running man la hana tahu seaweed. tp tak pernah makan pown. sebab tak suka sayur. haha :D

    ReplyDelete
  10. Nad suka makan seaweed hehe tp rasanya seaweed korea dgn kat sini lain kannn hee

    ReplyDelete
  11. kita suka seaweed, tapi tak boleh ambil lagi coz I am allergic to it..at one time kita suka makan kerabu seaweed...sekarang dah tak boleh lagi..nway first time kita tengok KELP ni lieya..

    ReplyDelete
  12. rmi artis yg mkn kelp ni
    nti lau terjpa nak belilah kelp ni
    hehe
    yelah tu kan coii

    ReplyDelete
  13. suka sangat makan seaweed ni!yg dah jadi salad la tapi.haha

    ReplyDelete
  14. ohoo.. baru tau.. nanti nk try yg ni lah.. tapi nk carik benda ni mcm susah pulak huhu

    ReplyDelete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart