Kalau dah follow, jangan lupa tinggal jejak :)

Click Click

Monday, 30 September 2013

EYELINER STYLE



WHICH ONE IS YOURS ??
MINE ARE DAURAGE , DURAN AND PIN UP 

P.s : Menanti eyeliner yang di order tapi tak kunjung tiba :(

I AM ALLERGIC TO FOOD


FROM KAKAK KITER ^_^

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo beautiful people...
Semalam kakak Sulong kiter datang ke rumah.
Dia suami isteri baru ja balik dari melancong ke medan.
So depa bawak mai barang-barang yang di beli utk kami adik beradik...

Ni macam dompet gak. leh masuk handset sebiji.
Tapi tak dak ruang utk kad-kad .. itu lah kelemahan nya.
Kalo ada memang guna yang ni terus.. 
Purse kiter memang dah rabak dah , huhu..

Yang ni kek.. nampak macam kotak kain pelikat ja kan..
Sedap kek ni... nak tengok rupa dia??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tada!!

Sedap kek ni macam kek lapis Sarawak jugak,
Tapi rasa dia ada bunga cengkih sikit...
Kiter ok ja , Adik kiter tu la masalah sikit.
So kiter leh makan banyak lah kek ni sebab adik kiter tak suka.
(Kata nak diet tapi makan no 1 , hehehee)
Okey ni je lah.. depa pi 3 hari ja pon .
Satu lagi fridge magnet lupa plak nak ambil gambaq..
Tak leh taruh lama takut cerita ni dah basi
so laju-laju ja kiter update.
Tapi kak kiter cakap makanan kat sana tak la sedap pon...
Mungkin sebab tak kena dengan selera lah kot kan..
Sekian...

P.s : Bila lah aku plak nak merasa naik flight ni hehehehe ^_^

Sunday, 29 September 2013

ONE OF MY MOST NEEDED THING

Assalamualaikum.......
Anyeonghaseyo pretty !_!
Hari ni tak pegi mana pon seharian dok umah ja.
Keluar pon pegi beli ikan pagi ja lah... 
tu tak di kira keluar berjimba sebab rutin harian...


Comel dak kotak yg kat atas ni ?
Nak tau tak apa yg ada kat dalam ni ??
Nak ???
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tada !!!

Jarum peniti !! 
Sejak ada jarum peniti ni mak dah tak bising lagi..
Kalo tak mesti jarum mak surut sebab aku lah tukang ambik...
Jarum ni aku guna utk pakai tudung lah..
5 pcs selalu nya dan selalu nya mesti hilang.
thats why la habis jarum mak kena kebas dengan aku.
Tapi hairan plak bila dah beli sendiri ni jarum ni tak hilang plak.
Makin bertambah ada lah.. 
Pelik kan... ^_^

Peace !!

CPUV 9

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo pretty people.
Bulan September ni memang bulan murah rezeki bagi belog Liya
yang agak comot dengan penulisan suka-suka ni.
Alhamdulillah CPUV ke 9 ni melekat beberapa hari yang lalu..
 CPUV kali ni adalah dari Talent Corp SFCF
iaitu career fair yang akan diadakan pada tarikh dan tempat
seperti tertera di bawah.. 
Tq nuffnang and advertiser sebab memilih belog
" The Journey So Far " ini ....
Love Nuffnang so much!
(Ini ayat bodek)
Till then, bye!_!

WEIGHT LOSS QUOTE : DONT LET FAILURE DISCOURAGE YOU


BALIK KERJA AWAL UNTUK JAMUAN MAKAN.

Assalamualaikum.
Anyeonghaseyo pretty people..
Ni nak cerita pasal kelmarin..
Ada jamuan makan kat taman perumahan,
Sabtu kan aku memang kerja half day.
Tapi demi takut makanan habeh aku celapak balik awai sejam
iaitu pukul 12 , kalo ikut kan kena balik pukoi 1 kan.
so masa sampai umah adik aku yg sorg tu tak pi lagi.
Mak ja yang dah pi dengan adik kecik skali.
Then ada sorg lagi adik form 5 pi kelas tambahan.
Sebab terlampau lapaq tu la aku dengan gelojoh nya meninggal kan
adik aku yg dok ada kat umah. 
Tu pon sebab adik form 5 tu belom balik kan,
So depa pi berdua lah.
Aku pon jalan kaki sebab dekat ja pon kan.
Tengok-tengok time tu belom start makan lagi.
Dok bagi ucapan plak aku dok mundar-mandir kat situ las-las
ucapan pon berakhir apa lagi serbu tak cukup tanah la.. hehehee

Nampak tak... semua dh berjalan menuju ke tempat ambil makanan..
Dari jauh dah nampak mak aku.
Pakai baju hijau tu la. heeheee..

Nasi tomato ayam.. sodap..
Tapi depa boh banyak sangat nasik tu sampai kenyang terlajoks..

Satay! favoritas! dh telan dua cucuk baru sedaq habaq nak 
snap pic, so memang mcm peliks sikit lah,
Tapi still leh buat orang tergugat iman kot , hehe..


Ketupat! Sedap. tapi tak leh makan banyak .
Nasik tu lah punya pasai buat jadi kenyang....
Eh ada lagi sebenaq nya macam laksa , ais kacang and kotiau goren.,
roti john pon ado.. tapi tak dan nak amek gambaq .. huhu..

Yay dapat hamper!
ada cabutan bertuah . tapi nampak cam semua ja yang dapat..
Maybe depa memang buat hamper tu banyak kot kan.
Ok lah janji dapat.
Jamuan ni berbayaq , 1 family equal tu RM50.
Makanan kelmarin memang banyak gila lah.
Sampai boleh wak balik ...
tapi wak balik pon tak banyak sangat la....
Okey lah setakat ni saja!!
Bye!!

P.s : Moral of the value : Jangan dok tamak sangat nak makan
like there is no tomorrow ^_^


Saturday, 28 September 2013

PRINGLES - SOUR CREAM AND ONION

Assalamualaikum.............
Anyeonghaseyo boyz and girlz....
Malam ni saja-saja dok selongkaq laci jumpa lah
slip-slip bill membeli belah adik kiter..
Boleh tahan membaziaq jugak lah.
Patut duit tak dak sokmo... heheheee....
So ternampak lah satu slip tu dia beli
Pringle - sour cream and onion!
Yes! thats my favourite Pringles too ...
Dan sebab dulu kiter memang suka dok jamu
adik-adik makan pringle perisa tu..
so dia pon dah terikut suka..
Bukan dia ja, semua adik kiter kat umah ni
memang suka sour cream and onion..


Yippie.. lapaq plak tengok ni.
Ok sabaq tunggu gaji sure beli. 
( Alah berapa ringgit ja pon tunggu gaji, hehhe)
Sekian

P.s : Hampa semua suka perisa apa kalo keropok jenis-jenis ni ?

ZAMAN PAKAI TUDUNG BAWAL

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo kawan-kawan sekelian..
Hari Sabtu kurang best sebab trafik kurang. 
Anda pulak cam na ? Maintain or kurang
Tadi dok cari gambaq lain tapi jumpa gambaq lain..
Hehehhee.. Nak kongsi gambaq Liya time pakai tudung bawal
dengan kawan-kawan semua...

Time ni kan kalo bergambar memang suka lah buat muka innocent...
Sekarang ni langsung dah tak pakai tudung bawal dah,,
walaupon lani tudung bawal dah glemer balik..
Alasan : rasa mcm tak comel kalo pakai tudung bawal.
(macam lah comel sangat pakai shawl kan, hekhek!)

Selain buat muka innocent Liya jugak suka buat teknik sembunyi
dan mengecilkan badan.. hehehehe..
Yang ni sampai sekarang pon still buat lagi tauu ^_^
Ni kakak kiter nama dia Jalillah... 
Okey stakat ni jelah kot bebelan kiter .
Sekian...

P.s : Kawan-kawan suka pakai tudung yang mcm na ?

HEPPY BIRTHDAY TO MY BEST FRIEND HASINAH

Assalamualaikum..
Anyoenghaseyo beautiful people..
Hari ni 28 September 2013.
Hari Jadi best friend kiter aka
silent reader blog ini ^_^
Orang yang di maksud kan itu 
adalah HASINAH ... @_@


Yay!! Happy Birthday Mek Nah
May All your Wishes come true.. 
Macam tak percaya kita dah pon bersahabat 
selama 10 tahun!
Walaupon dah 10 tahun berlalu tapi still
rasa macam masih baru dan segar ^_^
At least xdak saat kekok bila bersama.
Ini lah Hasinah punya happy family.
Gambar yang dicuri dari fb dia ,, heheheee...
Anak sulong dah pon jumpa dgn Auntie Liya,
yang ke dua belom lagi...
so tunggu hujung tahun ni , InsyaAllah dapat pelok cium si comel ni..


Ini pulak gambaq time kiter pegi jalan-jalan Putrajaya , KL
Lama dah ni awal tahun 2012 kalo tak salah..
Lama dah tu ... hampir 2 tahun!
Tapi we all still contact2 even tak jumpa..
Gtalk kan ado.. heheeeee


Sekian ....

P.s : Nah, aku sero hidung mu mesti kembang kecut time baca ni ke..kikiki
Sambil dok sengeh sore ^_^
Hadiah utk mu tak dok pasal aku tak terima lagi hadiah hok
mu oyt nak v ko aku hari tu ahahhahaaa... 

SHALL I WORKOUT TODAY ?

TASADAY PEOPLE.

Assalamualaikum..
Anyeonghaseyo pretty...
Selamat berhujung minggu..
Semalam, masa dok menggelojoh menelan cucoq ,
tiba-tiba tak semena-mena akues bertanya kepada
dua org adik ku yang masih sekolah lagi,
dalam tingkatan 5 dan 4 ...

" Hampa kenai dak orang Tasaday ?"

And sadly adik aku memang tak kenai orang Tasaday.
Pelik seketika..
So aku pon kata

" Biaq betoi hampa ni, takkan tak kenai orang tasaday.
Kat sekolah aku dulu femes kot. "

Depa tetap kata tak kenai.
so aku dengan pulun nya suruh depa pi amek buku sejarah depa lani!
Nak tengok ada ka tak dak atau adik-adik aku ni
memang tak concentrate dalam kelas atau memang
depa tak baca buku...
So sadly si adik yang ting 4 ni tinggal buku kat sekolah plak,
so sesi menge'check' tak dapat di jalan kan dengan sempurna.
Lani kan buku-buku teks semua dah jadi versi baru dah.
Maklumlah buku teks aku tu 11 - 12 tahun yang lalu kan,
Tapi still pelik gak sebab depa tak tau.. ^_^


Hampa - hampa semua tau dak sapa org Tasaday ni.
Kalo kenai angkat tangan !
Sapa-sapa yang sama batch dengan aku semesti nya tau punya lah.
Ingat dulu-dulu masa sekolah semua pakat dok
kata kat kawan-kawan masing-masing org tasaday.
orang tasaday ni di jumpai dalam gua di Filipina pada tahun 1971.
Penemuan mereka ni menggempar kan media seluruh dunia
apabila mereka di jumpai sebab mereka hidup
seperti zaman batu.



Tapi sebenar nya mereka ni bukan nya org zaman batu dan
mereka bukan lah tinggal kat dalam gua seperti yang
di war-war kan itu.
Seorang lelaki yang bernama Elizalde yang menjadi
dalang menyuruh mereka utk berlakon seperti
orang zaman batu.
Ini kerana tubuh bdan mereka cukup zat dan di kawasan gua
tersebut pon tiada kesan seperti sampah atau sisa-sisa
kumbahan yang menunjukkan ada nya manusia tinggal di situ.
Mereka di suruh berbuat demikian kerana di berikan wang
dan di beritahu kalo mereka buat macam tu mereka akan
mendapat bantuan untuk menampung keperluan mereka.
Cuma mereka memang tinggal bersendirian di dalam hutan bersama
puak mereka sahaja tapi tidak lah sedaif yang di sangka kan.
Mereka sebelom ni pernah tinggal di kawasan kejiranan yang moden
tetapi mengambil keputusan utk tinggal di hutan atas sebab-sebab tertentu.
Sebab tu lah mereka ada alatan-alatan logam seperti parang,
pisau semua tu yang di bawa semasa mereka berpindah dulu..



so thats the end of my story.. ^_^




KOREAN VOCABULARY : VEGETABLES

 Kentang / Potato = 감자 (Gam - ja)
Celery =  샐러리 (Sel - leo - ri)
Kacang / Bean = 콩 (Kong)
Labu / Pumpkin = 호박 (Ho - bag)
Cendawan /Mushroom =  버섯 (Beo - seot)

Terung / Eggplant =  가지 (Ga - ji)

Kubis / Cabbage =  양배추 (Yang - bae - chu)

Carrot =  당근 (Dang - geun)

Salad / Lettuce =  상추 (Sang - chu)

Jagung /Corn = 옥수수 (Og - su - su)
capsicum /Green pepper =  피망 (Pi - mang)

Bawang /Onion =  양파 (Yang - pa)

Timun / Cucumber =  오-이 (Oi)

Bayam / Spinach =  시금치 (Si - geum - chi)

Broccoli = 브로콜리 (Beu - ro- kol-li)
Bawang putih / Garlic =  마늘 (Ma-neul)
Cabai /Chili = 칠리고추 (Chi - lli Ko - chu)


Ada tak yang tertinggal ?

I wanna Travel Contest by SHAKHALID.COM

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo beautiful people...
Hari ni Liya nak masuk satu contest iaitu
i-wanna-travel-contest-by-shakhalidcom

Hadiah ??

Barang - barang dari korea!



Ada sesapa nak join boleh lah
klik kat SINI

BYE!!

Friday, 27 September 2013

CUCOQ JAGUNG + BAWANG + IKAN GORENG



Jemput makan semua!!

TOA PAINTING

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo pretty people....
Pernah dengaq dak brand cat yang bernama TOA??
Selalu yang glamour tu Nippon, ICI Dulux , KCK, Jotun...
memang pernah dengaq la....
Ka hampa semua dah tau pasal cat ni
dan hanya aku saja yang dok jakun tak tau apa ??

So hari ni aku , kak Nurul dan Anis pergi cari cat.
Kak Nurul nak cat bilik dia.
So memang dok aim cat jotun ja sebab yang tu ja nampak 
kedai kat Arau ni kan...
Pastu pi tak bukak plak..
so dok melilau cari yang lain last-last jumpa kedai yang
betoi-betoi dekat dengan opis kami jugak...


Mula-mula macam agak pelik la kan. 
Tapi sebab layanan tuan kedai tu ,
so kami pon mula lah dok pilih warna.
Warna yang di pilih oleh Kak Nurul Hijau dan kelabu...
So memang ada la, harga pon ikut kaler.
So lepas dok pilih punya pilih akhir nya decide tapi memang pilih
hijau dan kelabu la sebab dah plan dah kan.. ^_^


So masa nak campor warna cat tu ke dalam tong dia tu yang agak unik...
Semua nya di buat oleh mesin.
Kagum tak terkata maklum lah kita kan orang kg,
Tapi memang syok la.. 
So lepas dh campor warna tu ada plak mesin untuk goncang dia.
Memang teknologi habes lah,
Pastu bila bukak ja nampak warna memang cantik sangat.
Terus rasa macam nak cat bilik jugak hehehheee...

So siap campor semua mesti nak tau harga kan??
Kak Nurul ambil hijau tu 1liter dan grey tu 5 liter.
RM130++ .. Cat ni dia jenis silky dan boleh padam kalo ada kotor-kotor
leh cuci guna span la...
Ok lah kan harga tu sebab bukan nya sokmo-sokmo
kita nak tukar warna bilik ...
Lagipon nak tukar warna bilik memang agak susah sebab
kita kena keluarkan barang-barang tu semua .
Oh so penat

Weee cantik kan bilik ni...
Bilik aku macam tongkang pecah ..
Ye la kongsi-kongsi dengan adik-adik tdo katil dua tingkat macam dorm tu hekhek.
ok bye !_!

P,s : Eh hampa suka kombinasi kaler apa untuk cat bilik ???



WEIGHT LOSS QUOTE : THE PRINCIPLE


TRIP TO HATYAI PART 6 - SAMILABEACH

Assalamualaikum...
Anyeonghaseyo pretty people...
Hari ni nak sambung cerita trip ke Hatyai beberapa bulan yang lalu..
Kira nya entry ni adalah yang terakhir .. ^_^
Kali ni nak kongsi gambaq masa pi kat Samilla beach.
Nak habaq jalan nak pi kat sini pon tak reti sebab kami pi ikut trip.
So memang tak tau apa.. ^_^
Jom tengok gambar yerrr..


Tikus dan kucing.
Kalau mai sini memang tak sah tak amek gambaq... 

kat sini jugak ada perkhidmatan naik kuda pony.
Kalo nak amek gambaq leh la naik.
Harga 20bath(RM2 ++)
Tapi sebab kesian kat pony ni kan memang tak naik la.
Kalo aku lah yang naik , pony memang masuk wad.
Terlebih muatan 

 Penat wooo.. cuaca kat sini tak macam Malaysia.
Panas! Kami org Perelih tak pa memang dh biasa.
Tu pon dalam dok biasa-biasa ni tak tahan jugak.
Baju tok sah kata apa. memang basah peloh !

Kerusi tak banyak kat sini.
Dok berdiri la sembang-sembang.. 
Kalo mai tak yah la pakai baju banyak lapis.
Pakai yang selapis tu ja.
Tgk aku pakai sampai 3 lapis , memang hangat tak tau nak cerita.

Kat sini leh gak lepak-lepak.
Siap jumpa auntie yang pakai sari lagi..
Tak tau orang malaysia atau original dari India..
Mak ai , auntie lagi lah panas kan huhu...

Yang ni memang landmark utk Samilla beach ni.
Ikan duyung ni memang femes la. 
Sapa-sapa mai memang akan snap pic kat sini.
Termasuk aku yang tengah buat muka poyos tu..

Tengok pantai dia .. biru dan pasir dia pulak bersih...
tang pasir tu boleh kalo nak tulis quote heheehee..

 ni geng opis aku neh...
yang sorg lagi tengah snap pic .. 
Bulat nya aku time ni.. pipi pon penuh..
Mata pon jadi kecik... ^_^


 Ni pulau kecik ni tak tau nama dia apa.
Tapi sebab nampak comel tu yang amek tu..
Haaaaaa.. makanan...
Sedapp nii... especially teloq bakaq.
Mai hatyai kalo tak makan teloq bakaq memang rugi,
Teloq bakaq ni dia tebuk di atas dia keluar kan kacau-kacau,
tambah garam, perasa lada then dia masuk kan balik dalam kelongsong teloq tu,
pastu bakaq atas api.. memang sedapppp sangat!

Saya yang memang bulat ^_^
(time berdiri mcm kuruih sikit ,hehehhe)

 Burung merpati.. macam kat london plak kan..
Memang banyak burung ni kat sini..
tengok , bes nyerrr depa mandi pantai kan ??
Tengah hangat tu depa mandi memang hebat lah depa.. ^_^
Actually kalo ikut kan ada lagi gambaq ni
tapi apakan daya dah terpadam .
so tak leh nak buat review hotel segala bagai tu la kan.
So setakat ini saja lah...

Ke mana pulak destinasi Liya lepas ini????
CHIANG MAI!
tapi lambat lagi.. bulan Nov kalau jadi!_!
Tunggu tau...

P.s : Untuk yang macam hairan eh kenapa part 6,
Nak baca yang part lain boleh tekan kat
SINI
SINI

Copyright© All Rights Reserved Lieya Von Jay's Heart