Followers

JUADAH BERBUKA PUASA - RESIPI KUIH BADAK BERENDAM

Assalamualaikum.............first day puasa dah mengidam makan badak berendam. Kuih ni memang bukan yang femes kat negeri i. So memang tak dak la jual kat kedai-kedai mana-mana pn dan memang tak pernah makan seumur hidup. Actually yang kite dok teringin sangat tu kuih koci yang ada santan berlemak padu tu tapi proses nak buat ya rabbi punya lah payah. End up buat kuih yang seangkatan dan segagan dengannya dengan konsep yang sama iaitu Badak Berendam. First time sis buat, masyaAllah sedap tu sampai ke sekarang pun masih terasa. Walaupun kejadian nya tak secantik mana disebab kan tidak guna pewarna hijau, pastu guna pandan pn tak berapa nak pandan .. 

Saya panggil ni badak berendam albino. Sedap tak serupa kejadian nya memang sangat-sangat sedap uolls .. boleh try nanti i bagi resepi okay...


Kebetulan adik saya pun buat jugak pada hari yang sama di rumah lain. So boleh lah kongsikan sikit. Hat dia buat elok lagi lah pada hat iolls buat ... ^_^

RESIPI BADAK BERENDAM . (ambil dari youtube)

BAHAN INTI:

1 CAWAN KELAPA PARUT
2 KETUL GULA MELAKA/GULA KABUNG@2SUDU BESAR GULA PERANG
DAUN PANDAN
SECUBIT GARAM
TEPUNG GANDUM (1SUDU KECIL)

BAHAN KULIT BADAK BERENDAM:

TEPUNG PULUT 2  CAWAN
AIR SECUKUPNYA (UNTUK DI ULI)
PEWARNA HIJAU

BAHAN UNTUK KUAH SANTAN:
1 KOTAK SANTAN 
1/2 CAWAN AIR 
2 CAWAN TEPUNG JAGUNG 
DAUN PANDAN
2 CAMCA GULA PASIR
GARAM SECUKUP NYA.

CARA-CARA NYA

1. PANASKAN AIR , MASAK GULA SAMPAI CAIR DAN MASUKKAN DAUN PANDAN DAN SECUBIT GARAM . MASUKKAN KELAPA PARUT DAN MASAK SAMPAI KERING. MASUKKAN TEPUNG GANDUM SEBELUM KELAPA PARUT BETUL-BETUL KERING 

2. ULI TEPUNG PULUT SEHINGGA MENJADI DOH DAN MASUKKAN INTI DAN ULI DALAM BENTUK BULAT.

3, DOH YANG DI ULI TADI DI REBUS DALAM AIR PANAS . IA AKAN MASUKA APABILA NAIK KE ATAS (MACAM ONDE-ONDE)

3. MASAK SANTAN DENGAN AIR . MASUKKAN GARAM , GULA DAN TEPUNG JAGUNG. UNTUK WANGI MASUKKAN DAUN PANDAN. BUKA API SLOW . TUTUP API BILA SANTAN AGAK PEKAT . 

selamat mencuba guys !

6 comments:

  1. Sedapnya..time pkp ni, ramai yg mencuba resepi..Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. tak pernah makan badak...badak berendam pun tak pernah..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. AHAHA... kena tmbh kuih kt depan baru jadi kuih ^_^

      Delete

Each Comment from u guys means a lot to me.. thanXX!!