Saya panggil ni badak berendam albino. Sedap tak serupa kejadian nya memang sangat-sangat sedap uolls .. boleh try nanti i bagi resepi okay...
Kebetulan adik saya pun buat jugak pada hari yang sama di rumah lain. So boleh lah kongsikan sikit. Hat dia buat elok lagi lah pada hat iolls buat ... ^_^
RESIPI BADAK BERENDAM . (ambil dari youtube)
BAHAN INTI:
1 CAWAN KELAPA PARUT
2 KETUL GULA MELAKA/GULA KABUNG@2SUDU BESAR GULA PERANG
DAUN PANDAN
SECUBIT GARAM
TEPUNG GANDUM (1SUDU KECIL)
BAHAN KULIT BADAK BERENDAM:
TEPUNG PULUT 2 CAWAN
AIR SECUKUPNYA (UNTUK DI ULI)
PEWARNA HIJAU
BAHAN UNTUK KUAH SANTAN:
1 KOTAK SANTAN
1/2 CAWAN AIR
2 CAWAN TEPUNG JAGUNG
DAUN PANDAN
2 CAMCA GULA PASIR
GARAM SECUKUP NYA.
CARA-CARA NYA
1. PANASKAN AIR , MASAK GULA SAMPAI CAIR DAN MASUKKAN DAUN PANDAN DAN SECUBIT GARAM . MASUKKAN KELAPA PARUT DAN MASAK SAMPAI KERING. MASUKKAN TEPUNG GANDUM SEBELUM KELAPA PARUT BETUL-BETUL KERING
2. ULI TEPUNG PULUT SEHINGGA MENJADI DOH DAN MASUKKAN INTI DAN ULI DALAM BENTUK BULAT.
3, DOH YANG DI ULI TADI DI REBUS DALAM AIR PANAS . IA AKAN MASUKA APABILA NAIK KE ATAS (MACAM ONDE-ONDE)
3. MASAK SANTAN DENGAN AIR . MASUKKAN GARAM , GULA DAN TEPUNG JAGUNG. UNTUK WANGI MASUKKAN DAUN PANDAN. BUKA API SLOW . TUTUP API BILA SANTAN AGAK PEKAT .
selamat mencuba guys !
Sedapnya..time pkp ni, ramai yg mencuba resepi..Alhamdulillah..
ReplyDeletebetul tu haha... terus smbung ke puasa
DeleteBulat2 badaknya
ReplyDeletenti try yang 4 segi pulak ^_^
ReplyDeletetak pernah makan badak...badak berendam pun tak pernah..hahaha
ReplyDeleteAHAHA... kena tmbh kuih kt depan baru jadi kuih ^_^
Delete